ערכתם הסכם ממון? פעלתם בחוכמה. להסכם ממון יש חשיבות רבה לשמירה על הנכסים והרכוש שלכם בגירושין. אך מה עליכם לעשות כשאתם רוצים לבטל הסכם ממון בהסכמה? ולמה חשוב לעדכן הסכמי ממון ישנים?
ביטול הסכם ממון בהסכמה, הוא הליך פשוט, אך הכרחי מאין כמוהו, שכן אם תנהגו בזמן בהסכמה, אתם עתידים להיקלע לסכסוך גירושין מר, ולניסיון ביטול הסכם ממון שלא בהסכמה, הליך מורכב ביותר. לפניכם מדריך משפטי מקצועי שיעניק לכם את כל המידע הנחוץ לכם.
כיצד ניתן לבטל הסכם ממון בהסכמה?
על מנת לבטל הסכם ממון בהסכמה על בני הזוג לעשות זאת בכתב, ולאשר את הסכמתם בפני הערכאה השיפוטית. בני הזוג רשאים לערוך הסכם שכל מטרתו היא לבטל את הסכם הממון, לשנות את הסכם הממון הקודם, או לערוך הסכם ממון חדש, שמבטל באופן מפורש את הסכם הממון הקודם.
במקרים בהם הסכם הממון מבוטל בהסכמת הצדדים, מדובר בהליך פשוט יחסית, הדומה להליך אישור הסכם הממון המקורי, בו בית המשפט יבחן שאתם מבטלים או משנים את הסכם הממון הקודם מרצונכם החופשי, ושאתם מבינים את המשמעות של ביטול או שינוי הסכם הממון.
האם ניתן לבטל הסכם ממון בהתנהגות של הצדדים?
במהלך השנים שלאחר שהסכם הממון אושר, החיים נוטים להשתנות, ופעמים רבות, הצדדים לא מעגנים את השינויים בהסכם ממון חדש, אלא סוטים מהוראות ההסכם בהתנהגותם, ובכך מבססים הסכמה על שינוי ההסכם. במקרים אלה, בית המשפט עשוי לקבוע שהסכם הממון בוטל בהתנהגות הצדדים.
יחד עם זאת, בית המשפט יקבע שהסכם הממון בוטל או שונה על ידי הצדדים בהתנהגותם, רק במקרים חריגים, שבהן הנסיבות הראו התנהגות ששינתה באופן מהותי את האמור בהסכם.
חשוב להבהיר כי דרך זו לביטול הסכם ממון אינה מומלצת כלל ועיקר, שכן לא פשוט להוכיח שהצדדים ביטלו את הסכם הממון בהתנהגותם המוסכמת, וביטול הסכם ממון בדרך זו נתון לפרשנות נרחבת. לפיכך, אם אתם מבקשים לבטל הסכם ממון בהסכמה, עשו זאת בכתב, ובאישור הערכאה השיפוטית המוסמכת לכך.
האם אפשר לבטל הסכם ממון שלא אושר על ידי בית המשפט?
על פי חוק יחסי ממון התשל"ג-1973, הסכם ממון חייב אישור של בית משפט על מנת לקבל תוקף. הסכם ממון של בני זוג נשואים שלא אושר על ידי בית המשפט, למעשה לא קיבל תוקף, והוא אינו מחייב את הצדדים.
במקרים לא מועטים, הסכמי ממון שלא אושרו בוטלו על ידי בית המשפט, משום שנקבע שעצם העדר האישור, מראה על כך שלא הייתה גמירות דעת של הצדדים להסכם, וזאת על אף שהצדדים חתמו על ההסכם ביניהם.
במקרים בהם מדובר בהסכם ממון בין ידועים בציבור, החוק אינו מחייב לאשר את ההסכם, ככל שהוא נוגע רק לענייני ממון, ולא לענייני קטינים.
במקרים אלה, מתוקף הסכמת הצדדים, יהיה להסכם תוקף, גם מבלי אישורו בבית המשפט. יחד עם זאת, קל יותר יהיה לבטל הסכם ממון בין ידועים בציבור שלא אושר, בטענות של קיפוח, כפייה, עושק, אי הבנה של טיב ההסכם ומשמעותו וכו'.
כאשר בני הזוג מאשרים את ההסכם בערכאה השיפוטית, בית המשפט בוחן האם הצדדים הבינו את טיב ההסכם, והאם חתמו עליו מרצונם החופשי, וכך קשה יותר להוכיח את מרבית הטענות לביטול הסכם ממון.
מתי ניתן לבטל הסכם ממון ללא הסכמה?
כפייה או עושק
במקרים בהם בן זוג חתם על הסכם ממון, שלא מרצונו החופשי, תוך כפייה או עושק, הסכם הממון יבוטל.
לא פשוט להוכיח כפייה או עושק, והעדר ייצוג משפטי בהליך אישור הסכם הממון לבדו, לא יעיד על כך שהתקיימה כפייה או עושק, אלא נדרש להוכיח שבעת עריכת ההסכם, בן הזוג לא הבין את משמעות ההסכם, או שחתם עליו בנסיבות שהיו בניגוד לרצונו.
קיפוח
במקרים בהם אחד מבני הזוג מקופח בהסכם כולו, ניתן לבטל את הסכם הממון. קיפוח אין משמעותו הסכם לא מאוזן. צדדים רשאים לערוך הסכם המפריד את הרכוש, כאשר לאחד הצדדים יש רכוש רב יותר, והוא נשאר בידיו, ואין בעצם החלוקה הלא שוויונית כדי להעיד שההסכם הוא מקפח. גם במקרים בהם חלק מהוראות ההסכם הן לטובת אחד מבני הזוג בלבד, אין בכך להעיד על הסכם ממון מקפח.
על מנת שיקבע שהסכם הממון הוא מקפח, נדרש להראות שההסכם כולו קיפח את אחד מבני הזוג, ושלא היה סביר לאשר את הסכם הממון בנסיבות אלו.
מצג שווא וחוסר תום לב
במקרים בהם ההסכם נחתם תוך הצגת מצג שווא, או חוסר תום לב בעת כריתתו, ניתן יהיה לבטל את הסכם הממון.
חשוב להבין שטעות בכדאיות של הסכם הממון, אינה מעידה בהכרח על מצג שווא של הצד השני, אלא נדרש מבן הזוג המבקש לבטל את ההסכם, להוכיח שהוא לא יכול היה לדעת על העובדות הנכונות במאמץ סביר.
ביטול ועדכון הסכמי ממון בהסכמה
בשורה התחתונה, ניתן לבטל הסכם ממון בהסכמה, בקלות, אם הביטול נערך בכתב, ואושר הערכאה המשפטית. מומלץ כמובן לא להסתפק בביטול ההסכם, אלא בעריכת הסכם חדש שתואם לצרכים של בני הזוג.
שימו לב שמעת לעת כדאי לעבור על הסכם הממון הישן ולבחון האם הוא עדכני, והאם אתם נוהגים לפיו. הסכם ממון לא עדכני, שבמשך שנים אתם כבר לא נוהגים לפיו, יכול להיות בעוכריכם. התנהגות הצדדים יכולה להביא לביטול הסכם הממון, ובכך להשאיר אתכם לא מוגנים.
לכן, אם יש בידיכם הסכם ממון ישן, שאתם כבר לא נוהגים לפיו, או שאתם רוצים לשנות אותו, עליכם לעשות זאת בהקדם, ולאשר את הביטול והשינוי בפני הערכאה המשפטית המתאימה בהקדם.