הרצון להתגרש במהירות וביעילות מוביל לעיתים בני זוג בהליכי גירושין, לבקש לערוך בדיקת פוליגרף, שתכריע את המחלוקת בגירושין. כך במיוחד במקרים בהם מדובר במילה כנגד מילה, ללא עדים וראיות, בדיקת פוליגרף יכולה להיות זו שתפתור את המחלוקת.
אך מה האמינות של בדיקת פוליגרף? האם בדיקת פוליגרף קבילה בהליכי גירושין? מתי עורכים בדיקת פוליגרף בהליכי גירושין? האם ניתן לחייב צד בהליכי גירושין בבדיקת פוליגרף? והאם כדאי לי לערוך בדיקת פוליגרף בגירושין?
מה האמינות של בדיקת פוליגרף?
בדיקת פוליגרף היא בדיקה הבודקת באופן אובייקטיבי סממנים גופניים לא נשלטים, כמו למשל מוליכות חשמלית בעור, הזעה, דופק, לחץ דם, נשימה, כתגובה לשאלות שנשאלות. אך מה היא האמת על גלאי השקר? האם הבדיקה אכן אמינה?
עם השנים אמינות בדיקת הפוליגרף גדלה, וכיום נהוג להניח שאמינותה היא גבוהה יותר מבעבר, ושהצלחת הבדיקה תלויה באופן משמעותי במיומנות הבודק, ובטיב השאלות הנשאלות.
יחד עם זאת, גם כיום מחקרים מצביעים על אחוזי הצלחה שנעים בין 60% ל95% אחוזי הצלחה, ולכן נסוב וויכוח ער על מהימנות בדיקת הפוליגרף, הנחשבת בישראל לראייה שאינה קבילה בהליכים הפליליים, בשל מוגבלות המהימנות שלה.
ראשית חלק מהמחקרים מראים אחוזי הצלחה בינוניים בלבד שעומדים על כ-60% בלבד. שנית, גם במחקרים בהם נמצא אחוזי ההצלחה גבוהים ביותר העומדים על 95% בקירוב, עדיין מדובר בכלי שיש בו להרשיע חפים מפשע רבים מדי, ולכן בדיקת הפוליגרף לא התקבלה ככלי קביל בהליך הפלילי.
אף על פי כן, בהליכים אזרחיים, שם מידת ההוכחה הנדרשת הינה נמוכה יותר, בדיקת פוליגרף עשויה להיות קבילה.
האם ניתן לקבל את תוצאות בדיקת הפוליגרף בהליכי גירושין?
ניתן לקבל את תוצאות בדיקת הפוליגרף בהליכי גירושין, בהתקיים שני תנאים:
הסכמה של הצדדים בטרם לעריכת בדיקת הפוליגרף
תוצאות הבדיקה יתקבלו גם בבית המשפט לענייני משפחה וגם בבית הדין הרבני, אם הצדדים הסכימו להיבדק. לאחר שצד ערך את בדיקת הפוליגרף, הוא אינו יכול לחזור בו מהסכמתו, ולטעון שתוצאת הפוליגרף אינה קבילה, והתוצאות שהתקבלו בבדיקת הפוליגרף יחייבו אותו כפי הסכמתו.
תוצאת בדיקת הפוליגרף היא חד משמעית
תוצאת בדיקת הפוליגרף חייבת להיות חד משמעית. תוצאות שאינן חד משמעיות, שבהן לא ברור אם הצד הוא דובר שקר או אמת, או תוצאות המעידות על כך שני הצדדים שנבדקו על שאלה סותרת, יצאו דוברי שקר או ששניהם יצאו דוברי אמת, לא יתקבלו בהליכי הגירושין.
מתי משתמשים בבדיקת פוליגרף בהליכי גירושין?
שימוש בבדיקת פוליגרף אינו שכיח בהליכי גירושין, אך ישנם מקרים מסוימים בהם בני זוג יכולים להסכים לערוך בדיקת פוליגרף בגירושין, שתפתור מחלוקות ביניהם. כאשר הצדדים טוענים דבר והיפוכו, ואין בידיהם ראיות מהימנות אחרות לדברים שהתרחשו בחדרי חדרים, מבלי עדים, הם יכולים לבקש להכריע את המחלוקת באמצעות בדיקת פוליגרף.
כך למשל בבית הדין הרבני, בני זוג יכולים להסתייע בבדיקת פוליגרף בהסכמה בתביעת מזונות אישה או בתביעות כתובה וגט, אם יש חשד לבגידה, או שעולות טענות לאלימות, אלימות כלכלית, התעללות נפשית ועוד.
גם בבית המשפט לענייני משפחה, בני זוג יכולים להסתייע בבדיקת פוליגרף בהסכמה, במקרים של חשד להברחת רכוש, העלמת נכסים, הסתרת הכנסות, מחלוקות בענייני ילדים וכו'.
האם ניתן לחייב צד להליכי גירושין בבדיקת פוליגרף?
לא ניתן לחייב צד להליכי גירושין בבדיקת פוליגרף. חשוב לדעת שגם הסכמה לבדיקת פוליגרף אינה מחייבת לערוך את בדיקת הפוליגרף, והצדדים רשאים לחזור בהם מהסכמתם. יחד עם זאת לחזרה מהסכמה לבדיקת פוליגרף יש השלכות, והיא יכולה להתפרש כנגד מי שהתחייב לערוך בדיקת פוליגרף והתחרט, כראייה לחובתו.
זאת בניגוד למי שסירב מלכתחילה לערוך בדיקת פוליגרף, שמהימנותה מוטלת בספק, ולכן סירוב לערוך בדיקת פוליגרף במסגרת הליך גירושין, לא יתפרש כראייה לחובת המסרב.
האם להסכים לבדיקת פוליגרף בהליכי גירושין?
בשורה התחתונה, בדיקת פוליגרף היא בדיקה בעלת מהימנות מוטלת בספק. יחד עם זאת, בהליכי גירושין היא עשויה להיות קבילה, בהסכמת הנבדקים.
כדאי לשקול היטב לפני שאתם מסכימים לבדיקת פוליגרף בהליכי גירושין, שכן מצד אחד בדיקת הפוליגרף יכולה להכריע בקלות מחלוקות קשות בפרט במקרים של חוסר ראיות, אך מנגד היא עלולה להיות לא מדויקת, בעיקר במקרים בהם השאלות הנשאלות אינן מנוסחות היטב.
כדאי לזכור בהקשר זה שסירוב לערוך את הבדיקה לא ישמש כנגדכם, אך הסכמה לעריכת הבדיקה וחרטה לאחר מכן, בהחלט עשויה לשמש כראייה לחובתכם, ולשנות את התוצאה המשפטית, לרעתכם.