מרבית הזוגות בישראל מבקשים בשלב כזה או אחר בחייהם, להרחיב את המשפחה ולצרף אליה ילדים שיוסיפו אור לחייהם ולביתם, וירחיבו את ליבם.
חלק מהזוגות עושים זאת באמצעות הליכי אימוץ ילדים מחו"ל.
האם כל אדם יכול לאמץ ילד מחו"ל? מה ההבדל בין אימוץ ילדים מישראל לאימוץ ילדים מחו"ל? האם ניתן לאמץ ילד מחו"ל באופן פרטי? ומה הן הזכויות העומדות בפני הורים המבקשים לאמץ ילדים מחו"ל?
האם כל אדם יכול לאמץ ילד מחו"ל?
לא כל אדם יכול לאמץ ילד מחו"ל. ישנם תנאים בהם נדרשים לעמוד הורים המבקשים לאמץ ילדים מחו"ל, ובין היתר:
- ההורים תושבי ישראל במשך שנה לפחות מתוך השנה וחצי האחרונות, או במשך 3 שנים לפחות, מתוך 5 שנים.
- ההורים מעל גיל 25 שנים.
- לפחות אחד מההורים אינו גדול מהילד ביותר מ-48 שנים.
- העדר הרשעות פליליות בעבירות נגד ילדים, עבירות אלימות ועבירות מין.
- בחינת כשירותם והתאמתם של ההורים, לרבות הרקע המשפחתי, המצב הרפואי, הסביבה החברתית של ההורים, והמידע שהתקבל מהמרשם הפלילי.
- כל הוראה אחרת החלה במדינה בחו"ל ממנה ההורים מבקשים לאמץ.
חשוב לדעת שבישראל לא רק בני זוג נשואים רשאים לאמץ, אלא גם בני זוג ידועים בציבור, בני זוג מאותו המין, ויחידים שאינם בני זוג. יחד עם זאת, לא כל המדינות עמן יש לישראל הסכמי אימוץ, מאפשרות אימוץ על ידי בני זוג שאינם נשואים, או מאותו המין, או על ידי יחידים, ויש לברר זאת, בהתאם לדין הזר של המדינה ממנה אתם מבקשים לאמץ.
מה ההבדל בין אימוץ ילדים מישראל לאימוץ ילדים מחו"ל?
ההבדל הניכר ביותר בין אימוץ ילדים מישראל לאימוץ ילדים מחו"ל הוא זמן ההמתנה.
כמות הילדים שעומדים לאימוץ בישראל היא לא רבה, ביחס לכמות האנשים המבקשים לאמץ, ולכן רשימת ההמתנה היא ארוכה מאוד, ואימוץ ילדים מישראל יכול לקחת זמן רב יותר, באופן ניכר.
כמו כן הליך אימוץ ילדים בישראל הוא לרוב סבוך, וניתנת קדימות לאימוץ תינוקות עד גיל שנתיים לזוגות ללא ילדים, כשנטייתם המינית של בני הזוג נלקחת גם היא בחשבון.
כך בפועל, זוגות עם ילדים נדחקים מאחור בתור לאימוץ, ויחידים וזוגות מאותו המין, נותרים בסוף התור לאימוץ.
זו הסיבה לכך שאנשים רבים בוחרים לאמץ ילדים מחו"ל, ולצמצם את הזמן שהם נדרשים להמתין, על אף שמדובר בתהליך יקר יותר, ביחס לאימוץ ילדים מישראל.
האם ניתן לאמץ ילד מחו"ל באופן פרטי?
לא, על פי חוק אימוץ ילדים התשמ"א-1981, אימוץ ילדים מחו"ל יבוצע באמצעות עמותה מוכרת שתכליתה היא בתחום האימוץ הבין-ארצי.
המשמעות היא שלא ניתן לאמץ ילד מחו"ל באופן פרטי, אלא רק באמצעות העמותות שהוכרו על ידי שר העבודה והרווחה ושר המשפטים.
שימו לב שעם השנים עמותות רבות שפעלו בתחום האימוץ מחו"ל, נסגרו. כיום משרד הרווחה מפנה לעמותה המוכרת "עמותת עתיד הילדים" בטלפון: 052-2442190, כתובת: הסביון 22, רחובות מיקוד 7655814. בנוסף ניתן ליצור קשר עם העמותה באתר הבית של העמותה, בטלפון: 08-9410510, בפקס: 08-9411405 ובדוא"ל: atid2000@012.net.
מה הזכויות של הורים המבקשים לאמץ ילד מחו"ל?
זכויות בביטוח לאומי – הורים שמאמצים ילד מחו"ל, זכאים לכל הזכויות אותם מקבלים הורים לילדים ביולוגיים, כמו מענק להורה, קצבת ילדים ועוד.
זכויות בעבודה – היעדרות מהעבודה במקרה של נסיעה לחו"ל לצורך האימוץ (ללא תשלום), הגנה מפני פיטורין בתקופות הקבועות בחוק, הארכת תקופת ההגנה במקרה של עיכוב בהליך האימוץ, חופשת אימוץ ועוד.
זכויות במוסדות להשכלה גבוהה – היעדרות משיעורים, הארכת לימודים, שמירה על מלגות על אף היעדרות מלימודים, דחייה של הגשת תרגילים ועבודות, מועדים מיוחדים לבחינות, השלמות קורסים, דחיית קורסים, ביטול וחזרה על קורסים ללא תשלום, צילום והדפסת חומרי לימוד ועוד.
הגיעו מוכנים לפני כניסה להליך אימוץ ילדים מחו"ל
בשורה התחתונה, תהליך אימוץ ילדים מחו"ל הוא תהליך מורכב. על מנת לאמץ ילד מחו"ל, עליכם לפנות לעמותה מוכרת בלבד, לעמוד בכל התנאים לאימוץ ילדים מחו"ל, ולשלם סכום כסף נכבד לצורך השלמת ההליך.
הליך האימוץ הוא גם הליך מורכב מבחינה נפשית. אתם נדרשים להתנהל בתוך הבירוקרטיה הישראלית ואל מול הדין הזר במדינות הזרות מהן אתם מבקשים לאמץ, והכל תוך תחושה חזקה של חוסר ודאות, וכמיהה רבת שנים להביא ילד לביתכם.
לכן לפני כניסה להליך אימוץ ילדים מחו"ל, חשוב לוודא את כל הזכויות להן אתם זכאים במסגרת תהליך אימוץ ילדים מחו"ל.
כך תגיעו אל תוך תהליך האימוץ עם הידע המרבי, שיאפשר לכם תחושת ודאות גדולה יותר, ככל שניתן, בתוך ההליך המורכב של אימוץ ילדים מחו"ל.