מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מזונות זמניים בעידן של משמורת משותפת

    במאמר זה נבחן מהם מזונות זמניים? מי זכאי להם? מתי ישולמו? והאם ישולמו שעה שההורים חולקים אחריות הורית משותפת על הקטינים.

    מניסיוננו בייצוג בתיקי מזונות, לרוב סלע המחלוקת בהליכי גירושין הינו סוגיית המזונות. לרוב ברגע שההורים מגיעים להסכמות באשר לסוגיה זו, ניתן לגשר על הפערים הנוספים ביתר קלות.

    מזונות זמניים בעידן של משמורת משותפת

    תוכן עניינים

    מה הם מזונות זמניים ומי זכאי להם?

    1. מי שזכאי לקבלת המזונות הזמניים הוא הקטין ולא ההורה. ההורה למעשה משמש כצינור להעברת הכסף וסיפוק צרכי הקטין, היות והוא תחת חסותו כאפוטרופוס הטבעי של הקטין עד מלאת 18 שנים לקטין.
    2. המזונות הזמניים הם למעשה הכסף ממנו מסופקים צרכי הקטינים. מזונות זמניים נפסקים על ידי ערכאה שיפוטית בשלב מקדמי של ההליך. הערכאות המוסמכות לכך הינן בית המשפט לענייני משפחה או במקרים מיוחדים בית הדין הרבני / שרעי.
    3. המזונות הזמניים נועדו לתת מענה מהיר לצרכי הקטינים, אשר לרוב שוהים זמן משמעותי יותר עם אחד מההורים, ועם ההורה האחר מקיימים זמני שהות בהתאם להסכמות ההורים ו/או החלטה שיפוטית.
    4. כאמור, המזונות הזמניים נפסקים לרוב בתחילת ההליכים המשפטיים ובטרם התקיים דיון הוכחות בעניין צרכי הקטינים. המשמעות היא כי הערכאות השיפוטיות מוסמכות לפסוק את סכום המזונות בהתבסס על האמור בכתבי הטענות בלבד, ובטרם התקיים דיון הוכחות להצדקת/ שלילת סכום מזונות.
    5. כיום אין פסיקה חד משמעית בנוגע לסכום מזונות זמניים קבוע שעל הערכאה השיפוטית לפסוק במקרה שמדובר בקטין אחד או יותר. הלכה למעשה, הערכאות השיפוטיות מפעילות שק"ד ובוחנות באופן סובייקטיבי לגופו של כל תיק ופוסקים בהתאם.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      האם ניתן לערער על החלטה שיפוטית בסוגיית מזונות זמניים?

      1. התשובה היא כן.
      2. ניתן להגיש בקשת רשות ערעור על החלטה בסוגיית מזונות זמניים.

      יש הטוענים כי משפטית זה לא בהכרח הדבר הנכון לעשות, היות ומדובר בהחלטת ביניים הקובעת את דמי המזונות הזמניים ולא בפסק דין.

      לצד זאת, חשוב לדעת כי "הזמני יכול להפוך קבוע". המזונות הזמניים אמנם נקבעים בשלב מקדמי של ההליך המשפטי, אבל בהחלט יכולים להתקבע לפרק זמן ממושך (חודשים עד שנים) עד למתן פסק הדין הסופי.

      לכן, ככל וקיבלתם החלטה בנושא מזונות זמניים אשר ברצונכם לערער עליה, מומלץ לבחון הנושא מול עו"ד המתמחה בתחום דיני משפחה בהזדמנות הראשונה שכן להגשת בקשת רשות הערעור ישנו זמן הקבוע בחוק.

      בהקשר זה, להלן סיפור מקרה של בקשת רשות ערעור שהוגשה בהמשך להחלטת ביניים בסוגיית מזונות זמניים (רמ"ש 22644-11-11 ) במקרה זה דמי המזונות שנפסקו על ידי בית המשפט למשפחה עמדו ע"ס של 1,600 ₪ לכל קטין, כאשר מדובר ב-3 קטינים.

      הנימוק המרכזי לבקשת רשות ערעור זו הייתה שדמי המזונות שנפסקו אינם מייצרים אבחנה בין דמי המדור (רכיב תשלום שכ"ד/ משכנתא ) עבור כל קטין, מה שהותיר בידי האם מעט כסף למימון צרכי הקטינים.

      כמו כן, נטען כי הקטינים שוהים מרבית הזמן עם האם ויחס זמני השהות אינו שווה. וכן נטען כי שכרו של האב הינו פי שניים משל האם אשר השתכרה כ-5,000 ₪ בעוד האב השתכר כ-11,000 ₪,  ומשכך יחס ההכנסות אינו שווה.

      לרוב בית המשפט המחוזי לא נוטה להתערב בהחלטות ביניים ובפרט בסוגיית מזונות זמניים, שכן מדובר בהחלטה זמנית.

      לצד זאת, במקרה זה ובזכות ייעוץ משפטי ואסטרטגיה נכונה בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור במלואו, והגדיל את סכום המזונות משמעותית לסך של 2,300 ₪ לכל ילד וכן פסק לאם הוצאות משפט בגין ניצחונה בערעור והכל בראי טובת הקטינים.

      לסיכום, כל מקרה הוא לגופו ולכל משפחה רמת חיים וצרכים שונה. וחשוב לדעת כי מזונות זמניים הינם סעד הנחשב דחוף, בשל העובדה כי הינו מספק מענה מהיר לצרכי קטינים.

      המלצתנו היא לזכור כי הערכאות המשפטיות המוסמכות לדון בסוגיית מזונות הילדים אוחזות בתפיסות שונות.

      על כן מומלץ להיוועץ בעו"ד המתמחה בדיני משפחה ובייצוג בתיקי מזונות ילדים, במטרה לבנות אסטרטגיה נכונה למקרה שלכם במטרה למקסם את התוצאה בראי טובת הילדים.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש