אחת הסוגיות המורכבות והמשמעותיות ביותר בהליכי גירושין היא שאלת המדור – כיצד מבטיחים קורת גג ראויה לילדים המשותפים בשני בתים, ומי נושא בעלויות. ידוע כי לאחר הגירושין, הוצאות בני הזוג גדלות ולעתים מוכפלות, עקב הפרדת המגורים, והצורך בקורת לגג לילדים. לפיכך קיימת חשיבות רבה, לאופן חישוב דמי המדור.
אספנו עבורכם את העקרונות החשובים בדבר תשלום דמי מדור וחישובים, תוך התייחסות להבדלים בין הערכאות השונות ולשינויים המשמעותיים שחלו בפסיקת דמי מדור בשנים האחרונות.
מהם תשלומי המדור?
תשלומי המדור הם למעשה התשלום היחסי שישולם עבור מגורי הילדים בבית הורה עמו הם שוהים.
דעו, כי ישנו הבדל באם ההורה התובע מדור מתגורר בדירה שכורה או בדירה בבעלותו. בערכאות מסוימות לא יושת חייב במדור, ככל ויתברר כי התובע מדור מתגורר בנכס בבעלותו נקי ממשכנתא או תובע אשר מתגורר בביתו עם בן/בת זוג המשתתף בנטל ההוצאות.
מדור הינו רכיב נפרד לדמי המזונות.
לצד רכיב המדור ישנו רכיב של אחזקת המדור שהוא החלק היחסי בגין הוצאות אחזקת הבית בו מתגורר הילד, לדוג' חשבונות החשמל, ארנונה, גז, תקשורת ועוד.
מדור הינו רכיב נפרד לדמי המזונות.
במדינת ישראל אופן התשלום בגין מדור ואחזקתו הוא לרוב אחוז מדמי שכר הדירה או המשכנתא שההורה משלם וכדלקמן :
- נקבע כי בגין ילד אחד ישולמו 30 %
- נקבע כי בגין שני ילדים ישולמו 40 %
- נקבע כי בגין שלושה ילדים אחד ישולמו 50 %
מתי משלמים מדור?
התשובה לשאלה זו תלויה בערכאה אליה פניתם בנושא המדור. אם פניתם לבית משפט לענייני משפחה התוצאה עשויה להיות שונה לחלוטין מאשר אם פניתם לבית הדין הרבני.
פסיקת מדור בבית המשפט לענייני משפחה- בשנת 2017 חלה מהפכה באופן פסיקת דמי מזונות ומדור בבתי המשפט בעקבות בע"מ 919. בית המשפט העליון קבע מספר קריטריונים אשר העומדים בהם לרוב לא יחויבו במזונות או מדור.
תמצית הקריטריונים לפטור ממזונות ומדור:
- ילדיכם מעל גיל 6 שנים
- הורים לילדים המרוויחים שכר דומה
- הורים לילדים המבלים זמן שווה או דומה עימם
נציין, כי גם בבית המשפט לענייני משפחה ייתכן וייפסקו בעניינכם מדור ככל ואינכם עומדים בקריטריונים המפורטים בפסיקה ו/או ככל וילדיכם מתחת לגיל 6 שנים, שאז לרוב יפסק חיוב במזונות ומדור גם אם הנכם עומדים בקריטריונים.
פסיקת מדור בבית הדין הרבני- בית הדין הרבני פוסק בהתאם להלכה/ דין תורה. המשמעות היא כי בכל הנוגע לחיוב במזונות ומדור ילדים, התפיסה הרווחת הינה כי האב חייב לשאת במלוא החיוב עד מלאת 15 שנים לקטין. זאת ללא קשר להכנסת האם, כמות זמני השהות ששוהה עם ילדיו ומצבו הכלכלי.
לצד זאת, ישנם הרכבי דיינים בבתי הדין הרבניים אשר החלו ליישם את הוראות פסק הדין האזרחי בע"מ 919, ופועלים בהתאם לקריטריונים הנהוגים בבית המשפט למשפחה במקרים מסוימים.
הגבלת גובה דמי המדור
נקודה חשובה נוספת הינה העובדה כי דמי המדור יכולים להיות מוגבלים לסכום מסוים.
לרוב דמי המדור הם נגזרת של כמות הילדים ועלות המדור האחרון בו התגוררו הצדדים עם ילדיהם עובר לפרידה. למשל, משפחה שנהגה לשכור דירה בעלות של כ-4,000 ₪ לחודש בממוצע בעת פרידה ייתכן כי תחויב במדור המוגבל לסכום זה, דהיינו 30-50% מן הסך של 4,000 ₪.
בית המשפט למשפחה לרוב יורה על חלוקת החיוב במדור הקטינים בהתאם ליחס זמני השהות של ההורים עימם.
דוגמא לחישוב מדור הנעשית בבית המשפט למשפחה:
במקרה בו יש לצדדים ילד אחד, החיוב במדור יעמוד על 30 % ונניח שנקבע כי חלוקת זמני שהות רחבה (נניח 6/8 או 7/7 מתוך 14 ימים) ושכר ההורים דומה, החישוב יראה שאין צורך בתשלום מדור.
במקרה בו יש שוני בשכר ההורים (למשל יחס של 60/40 לטובת האב), נניח וכל הורה ישכור דירה בסך זהה לסכום ששולם עובר לפרידה לדוגמא 4,000 ₪ (4,000 ש"ח*0.3%=1,200 ₪ המהווים את חלקו היחסי של הילד במדור כל אחד מן ההורים) מה שאומר שהמדור המצרפי בשני הבתים הוא 2,400 ש"ח.
במקרה כזה, האב אמור לשלם 60% ממנו (יחס שכר 60/40) שזה 1,400 ש"ח ₪, ומזה נפחית כמובן את התשלום שהאב משלם באופן ישיר על מדור עבורו ועבור ילדו שהוא 1,200 ₪. כלומר האב אמור להעביר לאם על חלקו במדור סכום של 200 ₪.
סוגיית המדור היא מורכבת ובעלת השלכות כלכליות משמעותיות לטווח ארוך על בני הזוג והילדים. כפי שראינו, אופן חישוב דמי המדור מושפע ממגוון גורמים – החל מגיל הילדים, דרך זמני השהות, ועד להכנסות ההורים ומצבם הכלכלי. ההבדלים המהותיים בין פסיקת בית המשפט למשפחה לבין בית הדין הרבני, לצד השינויים שחלו בפסיקה בשנים האחרונות, מחייבים התייחסות מקצועית ומדויקת לכל מקרה לגופו. נשמח לעמוד לרשותכם ולייעץ לכם בסוגיות אלה.
*עודכן בתאריך 11.3.25*