עוד ריב קשה ביניכם לבין בן הזוג, ואתם מרגישים שכלו כל הקיצין, הגיעו מים עד נפש ואינכם יכולים יותר יחד. זה הרגע מבחינתכם, אתם מחליטים להתגרש. אבל אז החששות מתחילים לכרסם בכם..
בדיוק שמעתם מחברה שעברה סיוט בגירושין, וגם דוד שלכם ששמע מחבר, סיפר לכם שמועות קשות על הגירושין, והדברים שראיתם ברשתות החברתיות… ואתם מרגישים שהכול הופך לכאוס, ואין לכם שליטה יותר על כלום. אז איך מתכוננים לגירושין?
1# השלימו עם ההחלטה שלכם להתגרש
התלבטתם האם להתגרש או לא במשך זמן רב, והגעתם למסקנה שהבשילה העת להתגרש. עתה הגיעה העת להשלים עם ההחלטה שלכם. שימו לב שהיסוסים רבים לגבי עצם ההחלטה להתגרש במהלך הליך הגירושין, יקשו עליכם לקבל החלטות מושכלות.
אם יש צורך, התייעצו גם עם פסיכולוג לצורך תמיכה רגשית בזמן הגירושין, שיקל עליכם לעבד את חווית הגירושין, ויקל עליכם להשלים עם ההחלטה שלכם להתגרש.
2# התכוננו כלכלית לקשיי הגירושין
הגירושין הם הליך יקר המצריך מכם הסתגלות להתנהלות כלכלית אחרת. ראשית הליך הגירושין עצמו יכול להגיע לסכומים גבוהים, במיוחד אם תנהלו גירושין בסכסוך, שיכול להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, אגרות בתי המשפט, תשלום למומחים כלכליים ורגשיים ועוד.
נוסף על כך ההוצאות שלכם צפויות לגדול, מאחר שתעברו לגור כל אחד בבית נפרד, וכך גם ההוצאות עבור הילדים שחיים בבתים נפרדים, צפויות לגדול. לעומת זאת, ההכנסות שלכם דווקא עשויות להיות קטנות יותר, במיוחד כאשר מתגרשים עם ילדים קטנים, ולרוב משנים את זמני העבודה לטובת זמני השהות עם הילדים.
לכן, לקראת הגירושין כדאי לשמור כסף בצד לצורך הליך הגירושין, לתכנן נכון את ההוצאות שלכם אל מול ההכנסות, ולהתחיל להתכונן כלכלית, לקשיים שיעמדו בפניכם.
3# אספו ראיות לפני הגירושין
לפני שהגירושין מתחילים, זה הזמן הנכון להתחיל לאסוף מידע וראיות, שלא בטוח שיהיו נגישים בפניכם לאחר שתודיעו לבן הזוג על הגירושין:
- בררו היכן כלל הכספים המשותפים שלכם – עקבו אחר הנכסים שלכם, היכנסו לחשבון הבנק המשותף שלכם ועקבו אחר תיקי ההשקעות שלכם. אם ראיתם תנועות חשודות בחשבון, יתכן שבן הזוג מבריח נכסים. לכן, תעדו זאת באופן מידי, ושקלו להוציא צווים מתאימים בבית המשפט.
- עקבו גם אחר הנכסים שאינם משותפים – כגון נכסים שצברתם בטרם לתקופת הנישואין או נכסים שהתקבלו בירושה. אם לא שיתפתם אותם בינכם במהלך תקופת הנישואין, הקפידו להמשיך להפריד אותם מהרכוש המשותף שלכם באופן מובהק, ותעדו זאת, כדי להימנע מטענות של בן הזוג שמדובר ברכוש משותף.
- הימנעו ככל הניתן מצבירת חובות בתקופה הזו.
- אם אתם חושדים שבן הזוג בוגד, אספו ראיות שיוכיחו זאת.
- אם אתם חושדים שבן הזוג חלילה פועל בניגוד לטובת הילדים, אספו ראיות שיעידו על כך.
היזהרו ממעקב לא חוקי
שימו לב שלא כל מעקב אחר בן הזוג הוא חוקי. כך למשל אסור לכם לבלוש אחר בן הזוג, לצלם אותו במקומות אינטימיים או לשתול מכשיר האזנה אצל בן הזוג, מבלי להיות נוכחים במקום. פעולות אלו, יכולות לגרור קנסות ומאסרים והן גם לא תתקבלנה בבית המשפט.
במקרה של בגידה או חשש להברחת רכוש, כדאי לפנות לחוקר פרטי שיכול לסייע לכם לאסוף ראיות, מבלי להסתכן בקנסות ומאסרים.
4# לפני שתנקטו בפעולה, התייעצו עם עורך דין המבין בתחום המשפחה
אמנם אתם יודעים הכי טוב מה טיב היחסים שלכם עם בן הזוג, אבל כדי לנווט בדרך המתאימה, אתם חייבים לקחת מורה דרך שיעזור לכם לצלוח אותה.
הימנעו מעצות מחברים ומכרים כמו מאש. הם אינם מכירים את התמונה המלאה בינכם, ובוודאי שאינם מבינים את התמונה המשפטית המלאה. כל מקרה הוא בעל נסיבות ייחודיות, ואינכם יכולים להסתמך על מה ששמעתם מחברים.
חשוב להבין את ההשלכות המשפטיות של כל פעולה שאתם עושים, לפני עשיית הפעולה. לכן התייעצו עם עורך דין, בטרם לנקיטת פעולות גדולות כמו עזיבת הבית, העברת הילדים למקום מגורים אחר וכיו"ב.
כיצד לבחור עורך דין שיסייע לכם בגירושין?
חשוב לבחור עורך דין גירושין, שמכיר את התחום, שיוכל לתת לכם את המענה המדויק ביותר לצורך שלכם, ושידע לשמור על האינטרסים שלכם, תוך הבנה של המצב העדין ממילא בו אתם נמצאים.
גם אם בחרתם לערוך הסכם גירושין, חשוב שהוא ייערך על ידי עורך דין עם ניסיון בהסכמי גירושין, שידע להתאים אותו לצרכים שלכם ושל ילדיכם הקטינים, תוך ראיית התמונה המשפטית הרחבה. אל תתפתו לערוך בעצמכם הסכם גירושין כדי לחסוך את עלות עריכת ההסכם. החיסכון הזה עלול לעלות לכם ביוקר, ולהביא אתכם לפתחו של בית המשפט לביטול הסכם שלא תאם את הצרכים שלכם.
5# פנו להליך גישור, ונסו לערוך הסכם גירושין
הסכמה היא מילת המפתח בכל הנוגע להליכי גירושין, והסכם גירושין הוא דרך המלך. זוגות רבים כיום בוחרים בדרך זו על מנת לחסוך את המלחמות והמאבקים המתישים בבית המשפט, מתוך הבנה כי יש חיים לאחר הגירושין, והחיים אף ממשיכים בזמן הליך הגירושין.
הסכם גירושין מאפשר לכם להמשיך להחליט יחד כיצד להתנהל בתוך המשפחה שלכם, ולהגיע להסכמות במינימום חיכוכים. הסכם גירושין ייתן לכם תחושה של שליטה על הליך הגירושין, יקצר את ההליך ויוזיל את העלויות שלו.
6# הגיעו לגישור בלב שלם ונפש חפצה
לא מספיק להגיע לפגישת גישור כדי לסמן וי. הגעה לגישור עם שלל תנאים והתנגדויות מראש, תוביל אתכם מהר מאוד לפתחו של הליך ארוך ומורכב בבית המשפט.
הגיעו לגישור בראש פתוח והקשיבו למה שיש לצד השני לומר, הקשיבו למגשר ולעורך הדין. הקשבה אין פירושה הסכמה, אלא תחילה של תהליך הדברות ותקשורת בין שני צדדים.
זכרו שגם לכם יהיה המקום לדבר בתהליך הגישור, ושבשלב הזה אתם תהיו מעוניינים שהצד השני יקשיב לכם בלב שלם ובנפש חפצה. רק בסופו של תהליך הקשבה כזה, ניתן יהיה לבנות הסכם גירושין שיתבסס על הצרכים של שניכם.
7# שקלו מראש באיזו ערכאה עדיף לנהל את הליך הגירושין
כאשר מדובר בגירושין בין יהודים בישראל, קיימות שתי ערכאות משפטיות אליהן ניתן לפנות. בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. בחלק מהנושאים הנלווים לגירושין, יש לשתי הערכאות סמכויות מקבילות לדון בהם, כמו למשל חלוקת הרכוש והמשמורת על הילדים.
הערכאה המשפטית בה יתנהל ההליך, נקבעת בהתאם ל"מרוץ סמכויות", כך שהראשון שמקדים ופותח את ההליכים הוא שקובע היכן הם מתנהלים.
הבחירה בערכאה המשפטית תלויה בנסיבות של בני הזוג, ואין המלצה גורפת היכן לנהל את הליך הגירושין. על כן אם יש לכם חשש שבן הזוג מתכוון להקדים אתכם בפתיחת ההליך, מהרו לפנות לעורך דין ויידעו אותו בכך, כדי שינקוט בצעדים הנכונים לכם מבעוד מועד.
8# מתגרשים? אל תשכחו לערוך צוואה חדשה
אם החלטתם להתגרש, כדאי שתשימו לב לנושא שנזנח על ידי זוגות רבים – צוואה. במקרה של מוות חס וחלילה במהלך הליך הגירושין, בן הזוג שלכם עלול לרשת את מחצית מהרכוש שלכם, אם לא הוריתם אחרת. אם כבר ערכתם צוואה הדדית או שערכתם צוואה לטובת בן הזוג, גם חשוב ביותר שתקדימו לערוך צוואה חדשה, ותמנעו מצב שבו בן הזוג ירש אתכם בניגוד לרצונכם.
9# הימנעו מפעולות פליליות ומהרו לפנות לרשויות אם אתם חשים סכנה בגירושין
גירושין הם קשים ונפיצים, והדרך ליפול מטה ולהסלים ויכוחים, היא מהירה מאוד. נסו לגלות אורך רוח וסבלנות והימנעו מכל פעולה אימפולסיבית או פלילית, מנקיטה באלימות, איומים או כל עבירה פלילית אחרת.
אם אתם חשים בסכנה, אל תהססו ואל תישארו לבד, פנו באופן מידי לתמיכה, שתהיה זמינה ומותאמת עבורכם, בכל רגע נתון.
10# הכינו את הילדים לגירושין
אם החלטתם להתגרש באופן סופי והליך הגירושין בפתח, הגיע הזמן לספר לילדים על הגירושין. כדאי שאתם תהיו אלו שתספרו להם, והם לא ישמעו זאת מגורם אחר. הכינו את הילדים שלכם לגירושין, ודאגו לעשות זאת תוך שיחה נעימה שלכם יחד, שתעניק מענה לשאלות של הילדים.
בשיחה ובהליך כולו, הימנעו מלערב את הילדים בסכסוך בינכם, ואל תהפכו אותם לכלי ניגוח, או לכלי להעברת מסרים. שימו לב למילים שלכם ולמה שאתם אומרים בנוכחות הילדים. לא תמיד אתם מודעים לאמירות שלכם ולפעמים נפלטים דברים בסערת הרגע, השתדלו יותר מבדרך כלל, למען ילדיכם.
הקיפו את עצמכם במעגל תמיכה רחב שיעזור לכם לצלוח את הדרך, ופנו לגורמים המתאימים במידת הצורך. אל תהססו לפנות לתמיכה נפשית עבורכם ועבור הילדים שלכם. הורים רבים בוחרים כיום לקחת חלק בהדרכות הוריות המותאמות למצבם, כדי לדעת איך לתווך נכון את הגירושין לילדים, ולנסות לצלוח את ההליך באופן הטוב ביותר.
אל תוותרו על הכנה מוקדמת לגירושין
בשורה התחתונה, אין דרך טובה להתכונן לגירושין, מדובר בפרידה כואבת שתשנה את העולם שהיה לכם מוכר עד כה, אבל ניתן לנסות להטיב עם המצב ולצלוח אותו בדרך הטובה ביותר על ידי פנייה לעורך דין עם ניסיון בהליכי גירושין, שידע לאמוד את מצבכם, לבחון את הנסיבות שלכם ולהפיק את המיטב ממה שאתם זכאים לו בגירושין.
*התוכן עודכן ביום 10.10.24